Jump to content

KSH: áprilisban 10,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

2021. 06. 04. 10:32

Áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - a hónap közepétől fokozatosan megszüntetett korlátozások és a tavaly áprilisi mélypont eredményeként - a nyers adat szerint 9,9, naptárhatástól megtisztítva 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,3 százalékkal, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben mintegy ötödével nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,9 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1 százalékkal emelkedett.

A KSH kiemelte: a korlátozások feloldása és a bázishatás jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették, amelynek forgalma összességében 21,3 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben hatszorosára, a használtcikk-üzletekben háromszorosára, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 38 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 18 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,6 százalékkal nőtt. A forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (4,2 százalékkal).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene - a tavaly áprilisi rekordnövekedés után - 6,4 százalékkal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,2 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 30 százalékkal nőttek.
Áprilisban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1064 milliárd forint volt. A forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene nem változott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,6 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal csökkent az értékesítés volumene - közölte a KSH.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)