Jump to content

Hogy lehet többet megtudni a vevők viselkedéséről és az offline értékesítésről?

2021. 12. 13. 11:17

Valós időben éppen mekkora forgalom van a bevásárlóközpontban? Viselnek-e maszkot a vásárlók? Ezekben is segíthetnek a gépi látással megspékelt rendszerek.

A Deep North startup is szeretne betörni erre a piacra, a cég a számítógépes látás és a mesterséges intelligencia használatával elemzi a biztonsági kamerák videófelvételeit.

A kaliforniai vállalkozás az első körös tőkeemelés során 17 millió dollárhoz jutott, így összesen már 50 millió dolláros finanszírozás felett járnak. A fő befektetőjük a Celeste Capital és a Yobi Partners, de a körben részt vett a Conviction Investment Partners is.

Platformjuk a gépi látás révén azonosítja a vevők viselkedését olyan helyeken, mint az élelmiszer- vagy ruházati boltok, bevásárlóközpontok vagy gyorséttermek.

 

Az elhelyezett okoskamerák felvételeit – a megfelelő biztonsági szempontok mellett – szoftverrel és algoritmusokkal elemzik, így előre kikalkulálhatják például, hogy milyen időszakokban csökken a nézelődők száma, vagy a vásárlóknak mennyit kell várniuk az egyes rendelésekre.

A Deep North rendszere képes a járványhelyzet miatt fontos arcmaszk hiányát is érzékelni, így a kereskedők nagyobb tömeg esetén is monitorozhatják ezt, és valós időben kapnak értesítést, ha valaki nem viseli a védőeszközt.

Tom Nijm, a Yobi Partners alapító-ügyvezetője szerint a következő évtizedben megvalósul a fizikai világ digitalizációja, ami az online térhez hasonlóan ugyanolyan alapos betekintést adhat az offline folyamatokba.

A kamerák és más internetre csatlakoztatott eszközök vagy például a drónok is fontos szerepet tölthetnek be a képfelismerésből profitáló iparágakban. Az emberek vagy tárgyak különböző fokú azonosítása révén automatizált megoldások dolgozhatók ki a minőségbiztosítás, az egészségügy, a biztonságtechnika és a kárigények elbírálása terén is.

Az Omdia piackutató cég adatai szerint a tisztán számítógépes látáson alapuló rendszerek kumulált forgalma a 2019 és 2025 között időszakban elérheti az 52 milliárd dollárt, amihez az adatelemzési szegmens további 51 milliárd dollárt tehet hozzá - írja az iotzona.hu.

(Forrás: penzugyguru.co.hu, iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)