Jump to content

1500 új munkahelyet teremthetnek

2011. 09. 15. 00:00

Hét Budapest-környéki regionális szolgáltató központ létrehozásáról tárgyal jelenleg a Nemzeti Külgazdasági Hivatal – ez összesen 1500 új munkahely létrehozását jelentheti.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jelenleg hét szolgáltató típusú beruházás hazánkba telepítéséről tárgyal, mely összesen 1500 új munkahelyet jelenthet Magyarországnak – írja a Napi Gazdaság.  2010-ben eddig négy vállalat alapított központot Magyarországon. A négy beruházás közül az adminisztrációs szolgáltatások elvégzését Magyarországra telepítő Adminex és az order management központot létrehozó DHL neve nyilvános. A másik két cég – a DHL-hez és az Adminexhez hasonlóan – Budapesten fog pénzügyi és ügyfélszolgálati központot kialakítani.

A regionális szolgáltató központok az ezredforduló környékén jelentek meg az országban, mára viszont már hetven ilyen multiról beszélhetünk. Ezek a vállalatok összesen majdnem 30 ezer embernek adnak munkát – olvasható a Napi Gazdaságban. A nagyobb központok egyenként akár 500-1700 embernek is munkát adnak – ilyen például az EDS, az Exxon Mobil, az IBM és a Morgan Stanley is. A magyarországi regionális szolgáltató központok zöme pénzügyi, számviteli, hr-, illetve informatikai feladatokkal foglalkozik. A cégek bővítése, illetve az új szereplők megjelenése során egyre magasabb hozzáadott értékkel bíró folyamatok elvégzése kerül Magyarországra.

A HITA szerint a termelő beruházásoknál hullámszerűen növekvő érdeklődéssel kell számolni: jelenleg összesen 68 befektetővel tárgyalnak, ez 20 százalékkal több a tavalyi adatoknál. Kiemelt érdeklődés mutatkozik az elektronikai és a járműipari projektek iránt, de népszerű az élelmiszeripar és a szolgáltató szektor is. Amennyiben az összes kezelt projekt valóban Magyarországra települne, akkor nagyjából 65 ezer új munkahely jönne létre – állítja a hivatal.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_multik_johetnek_magyarorszagra_itt_vannak_az_igeretek.495665.html