Jump to content

A szakadék szélén az építőipar

2011. 09. 16. 00:00

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a KSH pénteken közzétett építőipari adatai tragikusnak tekinthetőek. Koji László kormányzati közreműködés nélkül megoldhatatlannak tartja az iparág problémáit.

Koji László, az ÉVOSZ alelnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: gyorsuló mértékben épül le a magyar építőipar, a 2011-es év építőipari teljesítménye rosszabb a 2008-2009-ben tapasztalt recessziónál is. Az idei évben 10,6 százalékos termelési visszaesés és a tavalyinál 34,7 százalékkal kisebb rendelésállomány tapasztalható – idézte fel a KSH pénteken közzétett adatait az alelnök.

A szakember szerint kormányzati közreműködésre és gazdaságpolitikai döntésekre van szükség ahhoz, hogy ne semmisüljön meg száz százalékban az építőipar szakmai kultúrája és vállalkozási képessége.  Az építőipar csökkenése akkor tapasztalható, amikor a hazai össztermelés és foglalkoztatottság egyébként bővül – tette hozzá Koji László. Még reális politikai akarat és a sürgős intézkedések végrehajtása esetén is csak lassú kilábalás elképzelhető, azok nélkül viszont rövidesen az egész iparág teljesen tönkremehet.

Az alelnök úgy véli: egyre több mikro-, illetve kisvállalkozás kényszerül adóelkerülésre és feketemunka alkalmazására.  Az építőiparban negatív folyamatok kerülnek előtérbe, mint az irreálisan alacsony áron történő vállalkozás, a jövedelemtermelő képesség drasztikus zuhanása, valamint a  lánctartozás mintegy 400 milliárd forintos szinten történő újratermelődése.  További létszámleépítésekre is számítani lehet – olvasható a Napi Gazdaságban.