Jump to content

Elhibázott frankügylet – 2 milliárd dolláros veszteség

2011. 09. 16. 00:00

Letartóztattak egy londoni befektetési kereskedőt, aki szabálytalan frankügyleteivel nagyjából kétmilliárd forintos kárt okozott a UBS banknak. A károk felmérését a Moody’s nemzetközi hitelminősítő már megkezdte.

Rossz irányú pozíciókat vett fel a svájci frankra a svájc UBS nagybank befektetési osztályának egyik kereskedője - ezzel körülbelül két milliárd dolláros kárt okozott vállalatának. A 31 éves ghánai születésű Kweku Adobolit a brit rendőrség csütörtök hajnalban őrizetbe vette.

A férfi engedély nélküli ügyletekkel okozta a veszteséget, az általa kiépített tranzakciós láncolat a svájci jegybank intézkedései miatt omlott össze. A Svájci Nemzeti Bank alsó tűréshatárt állapított meg az euró frankárfolyamára, Adoboli viszont a frank erősödésére spekulált. Az SNB által a múlt héten megállapított alsó tűréshatár 1,20 svájci frank/euró, a jegybank állítja: „minden eszközzel” megakadályozzák a frank további erősödését.

Adoboli az intervenció bejelentésének napján Facebook-oldalán azt írta: „Csodára van szükségem”. A bank belső ellenőrzési rendszere állítólag még akkor sem észlelte a szabályellenes pozíciókat. A bankot végül maga a kereskedő értesítette az ügyletekről. A UBS a brit pénzügyi felügyelethez, így közvetve a rendőrséghez fordult. Ez tovább erősítheti azokat a piaci félelmeket, melyek szerint a befektetési bankok képtelenek ellenőrizni nagy összegekkel gazdálkodó alkalmazottaikat.

A Moody’s  közölte: valószínűleg leminősítik a UBS-t, a szervezet pénzügyierő-osztályzatának felülvizsgálata már folyik. Megváltozhatnak a svájci befektetési bank adósi és betéti besorolásai is. A hitelminősítő mindazonáltal kezelhetőnek tartja a veszteség mértékét.