Jump to content

Emelkedik az áfa, kivezetik a szuperbruttót

2011. 09. 16. 00:00

Matolcsy György bejelentette: jövőre 25-ről 27 százalékra növelik az általános forgalmi adó mértékét, megszüntetik a szuperbruttósítás és az adójóváírás intézményét, illetve 2,5 százalék alatt tartják a költségvetés hiányát.

„Az Országvédelmi Költségvetésnek is vannak sarokszámai, melyekre épül” - szögezte le péntek délutáni sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A kormány 2 százalékos gazdasági növekedést szeretne jövőre, ám a költségvetés csak 1,5 százalékos bővüléssel számol – tette hozzá a miniszter. 

Matolcsy szerint a költségvetési hiány jövőre maximum 2,5 százalék lesz. Ez azért fontos, mivel 2,8 százalékosnál kisebb hiányszint automatikusan csökkenti az államadósságot – magyarázta a politikus. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli: idén 73, a jövő év végére pedig 72 százalékra fog csökkenni az adósság mértéke. Ez az alacsony hiány hatása, további források esetén Matolcsy erősebb csökkenést is elképzelhetőnek tart. 

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: „Az általános áfa-kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedik, ebből 150 milliárd forintos pluszbevétel lesz.” Az ebből származó 150 milliárd forintnyi pluszbevételt nem költik el, hanem az Országvédelmi Alapba kerül. Ez a költségvetés tartalékául fog szolgálni. A kormány 300 milliárd forintnyi bevételtöbbletet vár a  nyugdíjkassza saját lábra állításától és az adókikerülés zárásától. Ehhez Matolcsy szerint a kiskapuk megszüntetésére és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatékonyságának növelésére van szükség. 

Jövőre egy lépésben fogják kivezetni az adójóváírás és a szuperbruttósítás rendszerét – tájékoztatott a politikus. A jelenlegi költségvetési struktúra 370 milliárd forintnyi adójóváírást és 380 milliárd forintnyi szuperbruttót tartalmaz.  Matolcsy György leszögezte: „A tegnap eldöntött kivezetési rendszer keretében olyan mechanizmus érvényesül, hogy senki nem járhat rosszabbul, nem engedi meg a rendszer, viszont egyre többen jobban járnak.”