Jump to content

A nyugdíj-előtakarékosság fontossága

2011. 09. 18. 00:00

A fejlett világban folyamatosan öregszik a népesség, Magyarországon pedig különösen borús a demográfiai helyzet. Bár egyre többen vagyunk mi, idősek, az élet számos területén még mindig a 18-49 éves korosztályt veszik csak számításba. Éppen ezért az 50 év feletti korosztály számára egy munkahely megszűnése végzetes lehet, ha nincs korábbi megtakarítása.

A munkaerőpiacon nagyon nehezen érvényesülünk, így előfordulhat, hogy a nyugdíjig addigi tartalékainkat, megtakarításunkat kell felélnünk. Ugyanakkor ebben a korban is előfordulnak jelentős kiadások, egyre többe kerül az egészségünk megőrzése és a családunknak is szüksége lehet a segítségünkre, támogatásunkra.

Az állami nyugdíjrendszer komoly hiánnyal küzd, a nyugdíjkassza befizetései nem fedezik a kifizetéseket, így az adókból származó költségvetési bevételekkel kell kiegészíteni a hiányt. Emiatt a jövőbeli állami nyugdíjat illetően folyamatos a bizonytalanság, míg korábban az volt a kérdés, sikerül-e növelni a reáltértékét, ma már azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán meg tudja-e őrizni azt. Ha csak az állami járandóságunkra támaszkodunk, akkor nyugdíjba vonuláskor jövedelmünk addigi értékének 60%-ára vagy még alacsonyabb szintre is visszaeshet, amit nem könnyű kezelni. Előfordulhat, hogy egyik napról a másikra korábbi fizetésünk mintegy feléből kell megélni, ha addig nem fordítottunk komolyabb figyelmet az öngondoskodásra.

Míg Nyugat-Európában és a fejlettebb országokban már évtizedek óta jól működő dolog az előtakarékosság, a kutatások szerint a magyarok nyugdíjcélú megtakarításai roppant szerények. Pedig ha időben kezdjük el, legalább részben függetleníthetjük magunkat az állami nyugdíjrendszer buktatóitól. Számos lehetőség van az előtakarékosságra, és mindenki maga határozhatja meg, hogy mennyit szán ilyen célra. Érdemes is minél hamarabb belekezdeni a nyugdíj-előtakarékosságba, mivel minden egyes elmulasztott nappal későbbi nyugdíjunk lesz kevesebb.