Jump to content

Focista lesz a fiam

2011. 09. 18. 00:00

Természetes, hogy minden szülő szeretné egészségesnek tudni a gyermekét. Ehhez az egyik legbiztosabb út, ha sportol a csemete. A testmozgás alapvetően nem drága dolog. Ha az ember megelégszik az iskolák heti 2-3-4-5 tornaórájával meg a délutáni focival a parkban vagy az udvaron, akkor szinte ingyen megúszhatja a gyerek sportolását: az alapvető felszerelést így is be kell szerezni, de ez még rendszerint kezelhető terhet jelent. Ha azonban élsportolót, vagy csak egyszerűen sportot szerető és művelő embert akarunk nevelni gyermekünkből, könnyen lehet, hogy alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk. Nem árt már akkor elkezdenünk spórolni, amikor a gyerek még csak hobbi szinten kezd el egy sportágat.

Hazánkban is igen sok apuka szeretné, hogy a gyerek valósítsa meg az ő soha be nem teljesülő álmát és híres labdarúgó legyen, ami nem kis anyagi áldozattal járhat a futballszerető apa számára. A gyerek ugyanis már az első edzésén kellemetlenül érezheti magát, ha egy egyszerű fehér pólóban kell végeznie a gyakorlatokat, miközben mellette mindenki Totti, Gerrard, Messi vagy Ronaldo feliratú mezben virít.

A kínai piacon már 2-3 ezer forintért lehet mezeket kapni, de egy valódi futballmez még ilyen kis méretben is 10 ezer forint körül mozog. (Megelégedhetünk a piaci minőséggel is, esetleg azt kockáztatva, hogy kinevetik a gyereket, ha a mezére Beckham helyett Bekkem van írva.) Ráadásul, mivel már a 9-10 éves gyerekek is követik a futballdivatot, így ha a kedvenc játékos a Real Madridból a Barcelonába igazol, akkor természetesen kell az új mez is.

A stoplis, műfüves, salakos, terem- és még ki tudja milyen cipőkkel is hasonló a helyzet. A komolyabb sportszergyártók évről évre újabb és színesebb lábbelikkel állnak elő, melyek újonnan szintén 8-10 ezernél kezdődnek. Ezt talán még gyorsabban növik ki az ifjú futballisták, mint a mezeket, de itt is a márka a lényeg, pedig ugyanúgy lehet nagy gólt lőni egy pár ezer forintos cipővel, mint az ötször ennyibe kerülő Adidas vagy Nike lábbelivel.

Ha tényleg tehetséges a gyerek, és számítanak rá a csapatnál, akkor a felszerelés mellett a későbbiekben a különféle edzőtáborok, bajnokságok, kupák, tornák és egyéb meccsek jelentenek majd újabb kiadásokat. Így vagy úgy: már a trónörökös születésekor érdemes elkezdeni takarékoskodni, hogy amikor oda kerül a sor, ezen ne múljon az ifjú futballkarrierje.