Jump to content

Árfolyamgát: Kivárnak a devizahitelesek?

2011. 09. 19. 00:00

Sokan érdeklődnek, viszont eddig csak 2300-an igényelték az árfolyamgát alkalmazását a nyolc legnagyobb hazai pénzintézetnél – derül ki a Világgazdaság összeállításából. A lap szerint a végtörlesztés lehetőségének bejelentése miatt várhatnak ki az adósok.

Kifejezetten kevés adós szeretné igénybe venni a fix árfolyamú devizahitel-törlesztési lehetőségét – írja a Világgazdaság. A kormány által lehetővé tett konstrukció iránt ugyan sokan érdeklődnek, viszont kevesen igénylik azt - ebben akár a végtörlesztési lehetőség bejelentése is közrejátszhat.

A Világgazdaság nyolc nagy lakossági hitelintézetet kérdezett meg az árfolyamgát népszerűségéről.A Raiffeiseinnél hetente ezernél is többen kérnek információkat az átütemezésről, ám csupán az érdeklődők néhány százaléka él azzal.  Az MKB Banknál eddig összesen 677 ügyfél kérte az árfolyam rögzítését, viszont közülük is csak mintegy 3 tucattal kötöttek szerződést. A megkötött szerződések értéke nem éri el a 400 millió forintot.

Ennél alacsonyabb népszerűségről számolt be a Világgazdaságnak az Erste Bank: a hitelintézetnél kevesebb mint  400 ügyfél kérelmezte a jogszabályi úton lehetővé tett konstrukciót, az ehhez szükséges közokiratot pedig  100 alatti adós nyújtotta be. Az Erste esetében az MKB-nál mégis nagyobb hitelállományról, körülbelül 650 millió forintról van szó. A bank az év végén számít az árfolyamgát iránti kereslet bizonyos mértékű élénkülésére.

Az OTP Banknál eddig 270-en adták be az igénylést és körülbelül 1500-an tudakozódtak az árfolyamrögzítés lehetőségéről, náluk az év végén szem számítanak tömeges érdeklődésre. A Budapest Bank egyenesen lanyhulásra számítanak, mivel az árfolyamgát népszerűsége a bejelentés óta folyamatosan lanyhul. Az Axa és a K&H Bankhoz egyaránt körülbelül 200 kérelem érkezett, míg a CIB és az Unicredit ennél is jóval kevesebb kérelemről számolt be – írja a Világgazdaság.