Jump to content

Miért érdemes hosszú távú befektetésben gondolkozni?

2011. 09. 19. 00:00

Érdemes viszonylag hamar elgondolkoznod azon, milyen pénzügyi céljaid és szükségleteid lesznek az elkövetkező 5-10 évben, illetve ezek eléréséhez milyen megtakarításokra lesz szükséged. Ezekben az években nagyobb összegre lehet szükséged például lakás- vagy autóvásárláshoz, de a családalapítás is jelentősebb költségekkel járhat.

Persze nem feltétlenül kell konkrét célokat magad elé tűznöd ahhoz, hogy hasznos és előnyös hosszú távú befektetésekben gondolkozhass. Hosszabb idő alatt már kisebb összegek rendszeres megtakarításával is érdemi tartalékokat lehet felhalmozni, így ez a megtakarítási forma alkalmas lehet későbbi pénzügyi stabilitásod vagy nyugdíjas éveid nyugalmának megalapozására is.

További érv, hogy a hosszú lejáratú konstrukciók már olyan pénzügyi termékek esetében is előnyösek lehetnek, amelyek rövidtávon még kockázatosnak számítanak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az ilyen típusú befektetések egyes formáihoz adókedvezmények is társulnak. A megfelelő előtakarékossági forma kiválasztásához nem árt mérlegelned bizonyos praktikus szempontokat. Tudnod kell, hogy mekkora összeget és mennyi ideig tudsz havonta nélkülözni, illetve milyen időtávon szeretnéd élvezni megtakarításaid gyümölcseit.
 
A legalacsonyabb kockázattal a hagyományos életbiztosítás melletti döntés jár. Magyarország 40 kisebb-nagyobb biztosítójának legtöbbje kínál ilyen szolgáltatást. Az életbiztosítási szerződés megkötése után a biztosítód kezeli havonta, negyedévente vagy évente befizetett megtakarításod, te pedig egy előre meghatározott időpontban kaphatod majd vissza a pénzed. Az alacsony kockázathoz várhatóan alacsony hozam társul, ezért ez a befektetési eszköz leginkább a kockázatkerülők számára lehet ideális.

Némileg más feltételeket kínál a befektetési egységhez kötött (úgynevezett unit-linked) biztosítási forma. Ez egyfajta átmenetet képez a biztosítási és befektetési konstrukciók között – ebben az esetben te magad választod ki biztosításod befektetési összetételét, amin később változtathatsz is. A befektetési egységhez kötött biztosítás során természetesen nagyobb kockázatszinttel kell számolnod – garantált tőkére és hozamra nem számíthatsz. Érdemes figyelni a díjak és a jutalékok mértékére is.

A legkockázatosabb, ám ugyanakkor a legmagasabb hozammal kecsegtető alternatívát a részvények jelentik. A részvénypiac hosszú távon igen magas nyereséget kínál – ehhez neked kell megfelelően alakítanod portfóliódat. A részvényvásárlás leginkább azok számára jelent reális lehetőséget, akik rendelkeznek az ahhoz elengedhetetlen naprakész pénzpiaci tudással és tájékozottsággal, ha híján vagy ennek a tudásnak, akkor érdemes inkább szakértőkre bíznod magad.

Mielőtt hosszú távú befektetés mellett köteleznénk el magunkat, végig kell gondolnunk azt is, hogy milyen következményekkel jár, ha valamiért a tervezett futamidő előtt lenne szükségünk a megtakarításainkra. Mennyire likvid, azaz mennyire könnyen váltható készpénzre a befektetés? Mekkora hozamveszteséggel jár, ha a futamidő lejárta előtt szállunk ki belőle?