Jump to content

TBSZ vagy NYESZ? Melyiket szeressem?

2011. 09. 19. 00:00

A magánnyugdíj-pénztárak folyamatosan fizetik ki (többségük már ki is fizette) a korábbi magánnyugdíj-befizetések reálhozamát, ami esetenként jelentősebb összeg is lehet. Ha pedig nyugdíj előtt komolyabb pénzösszeghez jutunk, azt érdemes okosan felhasználni, befektetni – éppen nyugdíjas éveinket szem előtt tartva.

Ha a lehetséges befektetéseket vesszük sorra, hamarosan olyan fogalmakba ütközünk, mint a TBSZ vagy a NYESZ. De mit is jelentenek ezek a rövidítések?

A TBSZ (Tartós befektetési számla) egy 3-5 évre szóló megtakarítási forma, ahol kétféle számlát is nyithatunk. Az egyiken forintbetétet helyezhetünk el, míg a másikon forint alapú értékpapír típusú befektetéseket (például részvényt, befektetési jegyet, kötvényt) tarthatunk. Ezzel megtakarításainkat megosztottan, biztonságosabb betéti és – döntésünktől függően – akár kockázatosabb értékpapírok formájában is fialtathatjuk.

TBSZ-t minden évben nyithatunk, de vigyázni kell, mert a már megnyitott számlára csak a nyitás évében – gyűjtőév – lehet pénzt átutalni, befizetni. A szolgáltatás legfőbb előnye a hozzá kapcsolódó adókedvezmény, amely a 3., illetve az 5. év elteltével érvényesíthető. Ha a befektetési számlát vesszük igénybe, a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére.

A NYESZ (Nyugdíj-előtakarékossági számla) a TBSZ-től eltérően kifejezetten a hosszú távú nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja. Ennek keretén belül akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetünk el. A számlanyitáshoz minimum 5.000 Ft befizetése szükséges. Mi magunk dönthetünk befektetésünk típusáról, arról, hogy milyen értékpapírokba (befektetési jegyek, részvények, állampapírok) helyezzük pénzünket, amit a futamidő alatt bármikor módosíthatunk.

A NYESZ előnye, hogy a befizetések összegét úgynevezett előtakarékossági támogatás is növelheti. Ez annyit jelent, hogy a számlatulajdonos adóbevallása alapján rendelkezhet az adóévben általa a számlára befizetett összeg 20 százalékának (maximum 100 ezer forintnak) az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról. A megtakarítás értékére ugyanakkor itt is kihathatnak a pénzpiaci mozgások. Arra is érdemes figyelnünk, hogy nyugdíjba vonulás esetén a számlán keresztül történő befektetések árfolyam-nyeresége, illetve hozama akkor lesz adómentes, ha ezt megelőzően legalább 3 évig volt NYESZ-számlánk.