Jump to content

Tovább gyengült a forint

2011. 09. 19. 00:00

Éves rekordot ért el az euró forintárfolyama, a japán jen forintban kifejezett értéke pedig történelmi csúcsot ért el. A főbb valutákhoz képest gyengültek a  közép-európai fizetőeszközök és az euró is.

A hétfői napon tovább gyengült a forint értéke, éves csúcsot döntött az euró árfolyama, a jen forintban kifejezett ára pedig abszolút csúcsot döntött. A forint gyengülése követte az eurózóna körüli aggodalmak hatására gyengülő euró/dollár árfolyamot. Hétfőn gyengültek a régió más valutái, így a lengyel zloty és a cseh korona is.

A közös európai devizát hétfő délután négykor 291,45 forinton jegyezték, holott az áfrolyam péntek délután még valamivel 289 forint alatt járt. A svájci frank péntek óta 5 forintot, a dollár pedig majdnem 7 forintot erősödött. A japán jen a péntek délutáni 2,6901 forintról hétfőre 2,7922 forintra erősödött, ami történelmi rekordot jelent. Éves csúcsról beszélhetünk az euró esetében is, hiszen az árfolyam utoljára 2010 júliusában járt 290 forint felett.

A dollár jelenleg 214,18 forintot ér, január óta először érte el a 210 forintos szintet. Az amerikai fizetőeszköz május 4-én még 176,78 forintot ért. A svájci frank is először jár 240 forint felett a Svájci Nemzeti Bank szeptember 6-i árfolyamrögzítése óta – ekkor 1,2 frankban rögzítették az euró árfolyamának tűréshatárát.

Az euró is gyengült a legfontosabb devizákkal szemben, miután az euróövezet pénzügyminisztereinek hétvégi tanácskozásán felvetették a görög segélycsomag átutalásának elhalasztását. Ennek hatására ismét a kockázatkerülő pozíciók lettek népszerűek a nemzetközi devizakereskedelemben. Az euró gyengülését segítette a német kormánykoalíció regionális választási veresége is.