Jump to content

Amerika védené a banki ügyfeleket

2011. 09. 20. 00:00

A Financial Times szerint az amerikai tőkepiaci felügyelet olyan új szabályozási tervvel állt elő, amely tiltaná, hogy a befektetési bankok saját ügyfeleik veszteségeiből profitáljanak.

Az amerikai tőkepiaci felügyelet, azaz a SEC új szabályozást vezetne be a Goldman Sachs jelzálogpiaci botrányához hasonló esetek elkerülése érdekében – írja a Napi Gazdaság a Financial Times-ra hivatkozva. Az új szabályozás tiltaná, hogy a eszközfedezetű értékpapírok előállításában és azok értékesítésében részt vállaló cégek olyan ügyletekben vegyenek részt, melyek az ügyfeleik veszteségeiből profitálnak

A szabályok módosítását az a törvénycsomag teszi szükségessé, mely bünteti az érintett vállalatok által befektetők számára értékesített értékpapírok shortolását. A jogszabály érinti az adott értékpapír kibocsátóját, értékesítőjét, valamint az eladási folyamatban résztvevő összes pénzpiaci szereplőt – olvasható az FT-ben.

Hasonló esetek miatt már folynak és zárultak le sikeresen a J.P Morgan, valamint a Goldman Sachs ellen is. A két cég a jelzáloghitelek válságának kirobbanása előtt olyan értékpapírokkal shortolt, amelyeket korábban saját vásárlóinak kedvező ajánlásokkal értékesített. A tervezet negatív hatást gyakorolhat az USA befektetési bankjainak jövedelmezőségére.  A szakmának és a közvéleménynek 90 napja van a módosítási tervek véleményezésére. A befektetési bankok számottevő nyereséget élnek fel különböző eszközök értékpapírosított formájú eladásából. Egyes ügyfelek ugyanakkor a szóbanforgó eszközök értékvesztésére kötnek üzleteket.