Jump to content

Egyelőre nem változik a kamatszint

2011. 09. 20. 00:00

A jegybank egyelőre tartja a 6 százalékos alapkamatot, ám elemzők szerint akár már a következő hetekben is emelés következhet. Ez az eurózóna válságának és a magyar gazdaságpolitikának köszönhető.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden a jegybanki alapkamat tartása mellett döntött. A döntés megfelel a várakozásoknak, egy elemző szerint ugyanakkor megnőtt a 6 százalékos kamatszint emelésének kockázata, a közeljövőben nem zárható ki a monetáris szigorítás.

Bebesy Dániel, a Budapest Bank portfóliómenedzsere hangsúlyozta: a jegybank az ország kockázati kilátásainak romlása ellenére tartotta a kamatszintet. Az MNB a gyenge növekedési adatok ellenére kamatemelésre kényszerülhet – a helyzet a szakember szerint a 2008-2009-es piaci szituációhoz hasonlítható. Bebesy szerint erre akár a következő hetekben is sor kerülhet.

Az eurózóna válsága az egykori Lehman-összeomláshoz hasonló kockázatokat jelent, amit növel Magyarország különutas gazdaságpolitikája – magyarázta a menedzser. Bebesy Dániel úgy véli: Magyarország inflációs kilátásai az adóemelések hatására romlottak, így hazánk kényelmetlenebb helyzetben van regionális versenytársainál.

Az adóemelések Suppan Gergely szerint is felfelé módosítják a jövő évre várt inflációs pályát, noha az utóbbi időben javulni látszottak az inflációs kilátások. A 3 százalékos inflációs teljesítése így jövőre sem lehetséges – tette hozzá a TakarékBank elemzője. Suppan is lehetségesnek tartja a kamatemelést, amennyiben nő a kockázati felár, illetve jelentősen gyengül a nemzeti fizetőeszköz.  „A legvalószínűbbnek az alapkamat 6 százalékos szinten tartását tartjuk, azonban a felfelé mutató kockázatok erősen megnövekedtek” – mondta.