Jump to content

IMF: Veszélyben a világgazdaság

2011. 09. 20. 00:00

Veszélyes új szakaszba lépett a világgazdaság – olvasható a Nemzetközi Valutaalap jelentésében. A szervezet szerint a nemzeti és nemzetközi gazdaságok szerkezeti problémákkal küszködnek, amit egyszeri sokkok súlyosbítanak.

Az IMF kedden közzétett Világgazdasági kilátások című féléves jelentéséből kiderül: veszélyes új szakaszba lépett a világgazdaság. A Nemzetközi Valutaalap szerint mérséklődött a globális gazdasági tevékenység és világszerte csökkent a bizalom.  Az elemzés szerint ráadásul egyre több negatív kockázat megjelenésével kell számolni.

A világgazdaság jövőképét a valutaalap szerint egyszerre rontja az, hogy jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedése, illetve megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság is.  A két jelenség külön-külön is aggodalomra ad okot, együttes megjelenésük azonban fokozza ezt  - írja az IMF.

A szervezet a strukturális problémákon túl egyszeri sokkoknak tudja be a világgazdaság növekedési kilátásainak mérséklődését. Az IMF ilyennek tartja például a Japánt sújtó természeti katasztrófákat, valamint az arab világ politikai zavargásait is. A fejlett országokban a valutaalap nem számít recesszióra, inkább a lassú és egyenetlen növekedést tartja valószínűnek. A fejlődő országoktól továbbra is magasabb növekedést várnak, a kilátások kockázatai azonban nőttek.

Az IMF idén 4 százalékos világgazdasági, 1,6 százalékos euróövezeti és 1,8 százalékos magyarországi növekedéssel számol. Ez a világgazdaságban 0,3, az eurózónában 0,4, míg Magyarországon 0,8 százalékkal marad el a szervezet június becsléseitől.