Jump to content

Csökkent a vállalkozók árbevétele

2011. 09. 21. 00:00

Csökkent az egyéni vállalkozók árbevétele 2010-ben – állítja a Napi Gazdaság a NAV adataira hivatkozva. A szervezetnek leadott bevallásokból kiderül: tavaly a pékek érték el a legnagyobb legális bevételt az egyéni vállalkozók közül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint tavaly összesen 383 ezer egyéni vállalkozó volt Magyarországon, közülük viszont csak 277 ezren adtak be az adott évre érvényes adóbevallást. Az összesített árbevétel öt százalékkal marad el a 2009-es év adataitól, ám a csökkenés lassult, így ez egy javuló tendencia kezdete lehet – írja a Napi Gazdaság a NAV szaklapjára hivatkozva .

Az egyéni vállalkozók átlagos árbevétele 2010-ben 7,25 millió forint volt.A legmagasabb egy főre jutó éves bevételt a pékeknek sikerült elérnie: az átlagos bevételi adat 27,9 millió forint volt. A pékszakma képviselői még így is átlagosan 600 ezer forinttal kevesebb árbevételt vallottak be 2009-hez képest. Átlag feletti teljesítményről beszélhetünk a közúti áruszállítók, a mezőgazdasági dolgozók, valamint a kiskereskedők esetében is – olvasható a lapban. Tavaly a vállalkozók 57,5 százaléka vallott nyereséget, 32,9 százaléka pedig veszteséget – itt a Napi szerint enyhe emelkedés tapasztalható 2009-hez képest.

Számszerűen és arányaiban is jelentős bevételcsökkenés tapasztalható a kőműveseknél: az egy évvel korábbi hétmilliós bevételi adat tavaly 6,2 millió forintra apadt.  Az oktatásban dolgozó vállalkozók érték el a legszerényebb bevételt: átlagosan 1,3 millió forintról számoltak be. Ezt nem sokkal meghaladó árbevételt tüntettek fel bevallásukban a fodrászok és a kozmetikusok: 1,4 millió forint az átlagos adat. Ez az szám csak a bevallásokban jelenik meg, a valóság eltér ettől – emlékeztet a Napi Gazdaság.