Jump to content

Program az újrabefektetés ösztönzésére

2011. 09. 21. 00:00

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal az ősz folyamán programot indít a hazánkban működő nagyvállalatok újrabefektetési szándékainak felmérése és a befektetési kedv növelése érdekében.

Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke szerdán bejelentette: a szervezet ősszel újrabefektetési programot indít. A koncepció célja, hogy beazonosítsák az egyes szektorok kiemelt nagyvállalatait, feltérképezzék azok invesztíciós terveit és együtt meghatározzák a lehetőségeket – tette hozzá a szakember.

A szervezet elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara „Mitől vonzó Magyarország?” című konferenciáján kifejtette: a szóbanforgó program keretében fel fogják mérni a vállalatok elégedettségét és azok újrabefektetési szándékait is.  Dobos Erzsébet szerint a Magyarországon jelenlévő cégek többsége befektetne hazánkban – például a hazánkban működő német cégek 83 százaléka így tenne.

Dobos leszögezte: „Az új befektetések és a már itt lévő befektetők invesztíciói nagymértékben hozzájárulnak a kormány által kitűzött egymillió munkahely létrehozásához”. A HITA az informatikát, az elektronikát, az autóipart, valamint a szolgáltató központok létrehozását tartja a befektetés-ösztönzés kiemelt ágazatainak. A szervezet elnöke szerint jelenleg 70 befektetési projekt áll a HITA kezelésében.

Az AmCham rendezvényén beszédet mondott Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is, aki kijelentette: az utóbbi időben jellemző volt a magyar politikusokra, hogy igazodási vagy megfelelési kényszerből folyamatosan a külföld reakcióját monitorozták döntéseik előtt. Az államtitkár szerint ezzel a gyakorlattal szakítani kell, mert az igazodási kényszer hátráltatja a strukturális problémák megoldását. Ez nem azért szükséges, mert nem fontos a külföld véleménye – hangsúlyozta.