Jump to content

Lassú lehet a fordított adóztatás engedélyezése

2011. 09. 22. 00:00

Az Országvédelmi akciótervben megfogalmazott fordított mezőgazdasági adóztatás bevezetése a Deloitte szerint akár egy évet is igénybe vehet.

A miniszterelnök szeptember 12-én az Országvédelmi akcióterv keretében jelentette be: Magyarország fordított adózási rendszert fog bevezetni a mezőgazdasági termékekre. Az erre vonatkozó terveket eljuttatták az EU-hoz, azok kapcsán megkezdték a Brüsszellel való egyeztetést is - tette hozzá Orbán Viktor.

A Deloitte hírlevele felhívja a figyelmet: a fordított adóztatás hatályba lépése esetén az áfa megfizetésére a termék beszállítója helyett annak beszerzője lesz kötelezett. A kormány ezzel szorítaná vissza az adóelkerülést. „Az Európai Unió Tanácsának a 2006. november 28-i közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelve szerint bizonyos termékek, szolgáltatások esetében lehetőségük van a tagállamoknak arra, hogy fordított adózást vezessenek be. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági termékek esetében az irányelv nem rendelkezik arról, hogy tagállami döntéstől függően lehetséges a fordított adózás alkalmazása, Magyarországnak úgynevezett derogációs eljárást szükséges indítania, amelynek keretében az Európai Unió engedélyezheti e speciális adófizetési mód alkalmazási körének bővítését” – mutat rá a tanácsadó cég a bevezetési korlátokra.

A fordított mezőgazdasági adóztatás rendszerét Romániában már bevezették. Keleti szomszédunk esetében majdnem egy évet vett igénybe a kérdéses szabályozás uniós engedélyeztetése – emlékeztet a Deloitte.