Jump to content

Nyolc görög bankot minősítettek le

2011. 09. 24. 00:00

Lapértesülések szerint a görög pénzügyminiszter az ország kötvényeinek 50 százalékos értékcsökkenéséről beszélt, miközben a Moodys nyolc görög bank besorolását rontotta le pénteken.

A Moody´s nemzetközi hitelminősítő pénteken egyszerre nyolc görög bankot minősített le két fokozattal. A Ta Nea nevű görög lap pénteki értesülései szerint a görög pénzügyminiszter a görög adósságválság lehetséges megoldásai között emlegette, hogy a kötvénytulajdonosok 50 százalékos leértékelést vállaljanak fel egy rendezett csőd keretében.

A hitelminősítő a National Bank of Greece, az EFG Eurobank Ergasias, az Alpha Bank, a Piraeus Bank, az Agricultural Bank of Greece és az Attica Bank minősítését „B3”-ról „CAA2”-re, az Emporiki Bank of Greece és a General Bank of Greece besorolását pedig „B1”ről „B3”-ra sorolta vissza.

A Moody´s indoklása alapján az emberek kivonják megtakarításaikat betétjeikből, és felszámolják azokat, így ezeknek a bankoknak tovább gyengül a pénzügyi helyzete. A szóban forgó pénzintézetek egyre inkább függő helyzetbe kerülnek az Európai Központi Bank hiteltámogatásától, a görög gazdasági környezet pedig tovább romlik – magyarázzák.

A Ta Nea nevű napilap értesülései szerint Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter a szocialista illetékesekkel közölte: a válság megoldásának egyik forgatókönyve alapján a kötvénytulajdonosoknak 50 százalékos értékcsökkenést kellene elkönyvelniük. A Ta Nea értesüléseit mind a görög kormányszóvivő, mind Evangelos Venizelos pénzügyminiszter cáfolta.

A helyi lap információi alapján az elsődleges megoldás a júliusban kialakított válságkezelési program folytatása – eszerint Görögország újabb 109 milliárd eurós pénzügyi segítséget kap, a kötvénytulajdonosok pedig 20 százalékos értékvesztést szenvednek el. A második és harmadik szcenárió ezzel szemben a júliusi megállapodás felbomlását vizionálja, amit rendezetlen csőd, vagy rendezett csőd követ a kötvények 50 százalékos értékcsökkenésével.