Jump to content

GVH: Megvédtük a fogyasztókat

2011. 09. 26. 00:00

Az Gazdasági Versenyhivatal elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt számolt be a szervezet múlt évi munkájáról. Juhász Miklós a kartellek elleni fellépést és a sérülékeny fogyasztók védelmét emelte ki a GVH intézkedései közül.

Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának előtt elmondta: a GVH múlt évi tevékenységének fókusza a kartellek elleni fellépés és a sérülékeny fogyasztók védelme. A bizottság – a szocialista képviselők tartózkodása mellett - általános vitára alkalmasnak minősítette a hivatal beszámolóját.

A gazdasági bizottság ugyanakkor nem vette tárgysorozatba az LMP-s Ertsey Katalin hírközlési törvény módosítására irányuló javaslatát. Az ökopárti javaslat kötelezte volna a mobilszolgáltatókat, hogy a fogyasztó kérésre, annak fogyasztási szokásai alapján olcsóbb díjcsomagot ajánljanak fel.

uhász Miklós beszélt azon BAR-listás emberekről, akik a megtávesztő reklámok miatt nem voltak tisztában azzal, hogy azonnali kölcsön helyett fogyasztási csoport tagjai lesznek. A kartellekre tavaly összesen 9,6 milliárd forint bírságot szabtak ki. A GVH által kiszabott összes bírság 10,5 milliárd forint volt. A szervezet elnöke kiemelte a bankok egyoldalú szerződésmódosításaira irányuló rendszeres ellenőrzéseket is.

A GVH beszámolójának formáját kritizálta Józsa István, a gazdasági bizottság alelnöke. A politikus szerint jobb a korábbi években alkalmazott struktúra, mely az egyes ágazatok versenyhelyzetét is értékelte. Józsa szerint a jelentés kitérhetett volna a kormány olyan intézkedéseire is, mint a hatósági árak bevezetése, a különadók, valamint a visszamenőleges jogalkotás. Juhász Miklós szerint ezzel szemben az ágazati összefoglalók sok szükségtelen ismétlést tartalmaztak.