Jump to content

Indul a Kombinált Hitel Garancia eljárás

2011. 09. 26. 00:00

A Gazdasági Operatív Program két logisztikai és technológiai fejlesztési pályázatait ezentúl egy kedvező finanszírozási konstrukció, az Új Széchenyi Terv Kombinált Hitel Garancia eljárás mellett vehetik igénybe a vállalkozók – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési ügynökség főigazgatója hétfőn Budapesten bejelentette: Októbertől az Új Széchenyi Terv Kombinált Hitel Garancia eljárás mellett lehet pályázni a Gazdasági Operatív Programban a legújabb komplex vállalati technológia-fejlesztésre, valamint a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére meghirdetendő kiírásokra.

A főigazgató kiemelte: a Kombinált Hitel Garancia eljárást a vállalkozások forrásának biztosítására dolgozták ki. A KHG keretében a vállalkozónak 25 százalék önrészt kell biztosítania, további 25 százalékot uniós támogatások tesznek ki, míg 50 százalékot kedvezményes bankhitelből fedeznek. A maximálisan felvehető összeg 500 millió forint. Ha a konstrukció beválik, akkor azt a jövőben más pályázati lehetőségekre is kiterjesztik – mondta el Siba Ignác.

Az NFÜ programjához eddig négy bank, az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Citibank és a K and H Bank csatlakozott. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese leszögezte: növekedést értek el a vállalati hitelezési programban, több állami programban részt vesznek. Wolf László szerint a KHG az OTP kereskedelmi banki centrumaiban lesz elérhető.

Szabó István, a Citibank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a KHG egyablakos, egyszerű és biztonságos szisztéma. Jurenka Csaba MFB-igazgató ugyancsak az egyablakos rendszer előnyeit részletezte és esetlegesen ügynökhálózat szervezését helyezte kilátásba. A konstrukció 2013. június 30-ig marad érvényben.