Jump to content

Súlyosabb a válság, mint három éve?

2011. 09. 26. 00:00

Az IMF és a Világbank hétvégi éves konferenciájának központi témája az eurózóna adósságválsága volt. Soros György szerint jelenleg súlyosabb recesszióról beszélhetünk, mint három évvel ezelőtt.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója nyittotta meg a Nemztközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlését Washingtonban. A szakember a megnyitón leszögezte: három évvel ezelőtt nagyobb mozgástér volt a válságból való kilábalalásra. Lagarde szerint ugyanakkor a világgazdasági adósságspirálból még van kiút, noha "veszélyes, új szakaszába léptünk a válságnak".

A konferencián a Világbank közölte: fél milliárd dollárról 1,88 milliárdra emeli az éhinség sújtotta kelet-afrikai régió számára folyósított segély összegét. Az ENSZ korábban körülbelül 2,4 milliárd dollárra becsülte a térségben élő 13 millió ember megsegítéséhez szükséges összeget.

A gyülés központi témája ugyanakkor az euróövezeti adósságválság volt. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter felhívta az euróövezeti kormányok figyelmét: mielőbbi válságkezelő lépéseket kell végrehajtaniuk a pénzügyi piacok megnyugtatása érdekében. "Ki kell küszöbölni a tovagyűrűző államcsődök, a bankbezárások és a katasztrofális kockázatok veszélyét, máskülönben minden más erőfeszítést ellehetetlenítenek mind Európában, mind globális szinten" - magyarázta Geithner.

Jean Claude Trichet, az Európai Küzponti Bank elnöke leszögezte: szuverén adósi problémák nemcsak Európában tapasztalhatóak, noha azok a kontinensen a legakutabbak. Az EKB-elnök szerint a tagállamok vezetőinek a lehető leggyorsabban el kellene fogadniuk a júlis 21-i euróövvezeti csúcs válságkezelő intézkedéseit.

A csúcson szó esett Görögország esetleges rendezett államcsődjéről is, melynek keretében a görög államadósság egy részének törlesztése leállhatna. Soros György egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek Görögország államcsődjét. A magyar származású befektető szerint a válság jelenleg súlyosabb, mint 2008-ban volt.