Jump to content

Bencsik: Igazságosabb a távhőtörvény

2011. 09. 27. 00:00

Bencsik János energiaügyért felelős államtitkár szerint a hétfőn megszavazott távhődíjakat szabályozó kerettörvény egy igazságosabb támogatási rendszer alapja lehet. A politikus beszélt a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiáról is, melynek célja az ország energiafüggőségének megszüntetése.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyért felelős államtitkára kedden kijelentette: a parlament által hétfőn megszavazott távhődíjakat szabályozó kerettörvény igazságosabb támogatási politikát tesz lehetővé, hiszen a támogatást nem a termelők, hanem a szolgáltatók kapják majd.

Bencsik János Debrecenben, a IX. Energoexpo Nemzetközi Energetikai Szakkiállításon beszélt a hétfőn elfogadott törvényről. A politikus szerint összesen 30 milliárd forint költhető el hődíj-támogatásra. Ezt az összeget a szolgáltatók kapják majd meg, így az a fogyasztói árakban is meg fog jelenni – tette hozzá. A fent említett összegen kívül Bencsik János megemlítette, hogy 2 milliárd forintot különítettek el az egészségügyi és felsőoktatási intézmények hődíj-támogatására, 10-12 milliárd forint pedig az intervenciós alapba kerül. Ez utóbbiból fedezik az új rendszerre való átállás költségeit.

Az államtitkár leszögezte: „hazánk sebezhető energetikai szempontból”, hiszen teljes energiafelhasználásunk 62 százalékát fosszilis forrásból fedezzük. Ennek 82 százaléka földgáz, a megújuló energia aránya viszont csak 7,3 százalékot tesz ki. Ennek arányát Bencsik szerint 2030-ra 20 százalékra kell növelni. Szó esett a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiáról is, melyet az államtitkár túlélési stratégiának minősített. Erről várhatóan a jövő héten lesz végszavazás az Országgyűlésben. A koncepció célja az energiafüggőségtől való függetlenedés, mely egy lassú átállási folyamat keretében mehet végbe – tette hozzá a politikus