Jump to content

Egyre több a cégfelszámolás

2011. 09. 28. 00:00

A válság kitörése óta folyamatosan nő a felszámolt cégek száma Magyarországon - közölte a feketelista.hu. Egy év alatt mintegy 10 százalékkal nőtt a végelszámolást választó cégek száma.

A feketelista.hu portál közölte: Magyarországon a gazdasági válság kitörése folyamatosan nő a cégfelszámolások száma, három év alatt körülbelül 50 ezer céget szüntettek meg. A cégnyilvántartásban összesen mintegy 600 ezer cég szerepel. 2009 szeptembere és 2010 szeptembere között 16761 céget szüntettek meg, az ezt követő egy évben viszont már 18515-öt. Ez tíz százalékos növekedést jelent – olvasható a közleményben.

A portál főszerkesztője szerint egyre több cég próbálja végelszámolással megoldani üzleti gondjait, viszont sokan csak időnyerés vagy a partnerek kijátszása céljából kezdik meg a felszámolást. Iklódi András úgy véli: ilyen környezetben fokozott óvatosságra van szükség az üzleti élet szereplői felől. „A partnerek kiválasztásánál, szerződéskötésnél, megrendelésnél az eddigieknél is körültekintőbben kell eljárnunk, ha el akarjuk kerülni a veszteséget” – szögezte le a főszerkesztő.

A felszámolások számának növekedését az elemzők a vállalkozások pénzügyi helyzetének romlásával magyarázzák. További tényező, hogy a működéshez szükséges forrásokat hitelből előteremtő cégek a hitelek apadásával kénytelenek felélni tartalékaikat. A hitelezők ugyanakkor egyre türelmetlenebbek, egyre korábban kérik az adós cégek felszámolásának megindítását.

Az elmúlt egy évben Komárom-Esztergom megyében nőtt leginkább a felszámolások száma: 931 vállalkozást szüntettek meg végelszámolással, ami 77 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál. Jelentős növekedés volt tapasztalható Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben is – ezekben a megyékben 33-33 százalékkal számoltak fel több céget az elmúlt egy évben. Kevesebb felszámolásra került sor ugyanakkor Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben.