Jump to content

Megadóztatnák a pénzügyi tranzakciókat

2011. 09. 28. 00:00

Az Európai Bizottság elfogadta a pénzügyi tranzakciókat sújtó adó bevezetését, így a Tobin-adó megvalósulását már csak a tagállamok ellenállása hiúsíthatja meg.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottsági elnöke Strasbourgban bejelentette: az Európai Bizottság szerdán elfogadta a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékre vonatkozó javaslatot. Az új adónem Barroso szerint évente akár 55 milliárd pluszbevételt is hozhatna az EU-nak. Az EB-elnök leszögezte: a pénzügyi szektornak hozzá kell járulnia az unió fejlesztéséhez, hiszen az ágazat az utóbbi években több ezermilliárd eurónyi támogatást és garanciát kapott az EU tagállamaitól. Az EB által elfogadott koncepciót az egyes tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk annak bevezethetősége érdekében.

Barroso szerint Görögország nem fog kiválni az eurózónából, viszont ehhez teljes egészében kell teljesítenie vállalásait. Az ország konszolidálása hosszú folyamat, „nem sprintről, hanem maratoni futásról van szó” – magyarázta. Az elnök felhívta a figyelmet az EB akciótervére, amely 15 milliárd eurónyi uniós kohéziós támogatás gyorsabb felhasználását célozza meg. A uniós politikus biztos abban, hogy az euróövezet tagállamai szolidárisak maradnak a csőd közelében lévő országgal.

A portugál politikus beszélt az euróövezeti kötvény bevezetésének lehetőségeit taglaló előterjesztésről is. Ezt az EB hamarosan ismertetni fogja. Barroso annyit elmondott, hogy a szervezet a jelenleginél mélyebb integrációt lát szükségesnek a közös kötvényrendszer beindításához. José Manuel Barroso nagyobb egységre és a stabilitási mechanizmus megerősítésére szólította fel az euróövezetet. A politikus kiállt a nyáron meghozott döntések gyakorlatba való átültetése mellett és visszautasította, hogy a tagországok még nagyobb szerepet kapjanak a gazdasági koordináció irányításában.