Jump to content

Megszavazták a hatos csomagot

2011. 09. 28. 00:00

Az EP megszavazta a hatos csomagot, amely az unió gazdaságpolitikájának összehangolását elősegítő jogszabályokat tartalmaz. Az Európai Bizottság gazdaságpolitikára irányuló figyelmeztetéseit az eurózóna tagállamai ezentúl kötelesek figyelembe venni.

Az Európai Parlament megszavazta azt a hat uniós jogszabály, amelyeknek célja a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása, az adósságválságok megelőzése, illetve az uniós „gazdasági kormányzás” kialakítása és a pazarló gazdálkodás megfékezése.

A hatos csomag tartalmának túlnyomó többségét a magyar EU-elnökség alatt egyeztették az Euróapi Parlamenttel. A megmaradt vitás kérdésekről az év második felében, a lengyel elnökség alatt sikerült kompromisszumot kötni. Ehhez az kellett, hogy Franciaország ne akadályozza meg, hogy az EB szinte automatikusan érvényesülő ellenlépéseket tehessen a felelőtlen költségvetési politikát alkalmazó tagállamokkal szemben.

Az EP mind a hat jogszabályt markáns többséggel szavazta meg: a legkevesebb vokssal jóváhagyott javaslat 352 szavazatot kapott, míg a legnépszerűtlenebb előterjesztés is csak 269 elutasító voksot kapott. A baloldali frakciók jellemző kritikája az volt, hogy a csomag csak a fiskális fegyelemre összpontosít, nem ösztönzi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését.

A jogszabályok alapján az euróövezet tagállamai a jövőben nem hagyhatják figyelmen kívül az Európai Bizottság költségvetési politikára vagy adósságpolitikára irányuló figyelmeztetéseit. A csomag a szakértők szerint a közös elvárások kikényszerítésére alkalmas eszközrendszert hoz létre a hiány, az eladósodás és egyéb makrogazdasági egyensúlytalanságok kezelésére.