Jump to content

Alig bővül jövőre a foglalkoztatás

2011. 09. 29. 00:00

A kormány az eredeti várakozásokhoz képest jóval szerényebb foglalkoztatás-bővülést vár 2012-ben. A jövő évi bővülés jó részét a kormány közmunkaprogramja adhatja.

A kormány a gazdaság lassulása miatt eredeti várakozásainál szerényebb foglalkoztatás-bővülésre számít 2012-ben – írja a Portfolio.hu. A kormány konzervatív becslése eredetileg 2 százalékos foglalkoztatás-bővülés volt 3 százalékos GDP-növekedés mellett, jelenleg viszont csak 1,5 százalékos növekedéssel és foglalkoztatási bővüléssel számolnak. Ezt Matolcsy György szeptember közepén, a 750 milliárdos költségvetési kiigazító csomaggal együtt jelentette be.

A kormány júniusban publikálta a Magyar Munka Terv című dokumentumot, amely a jövőre keletkező új állások 80 százalékát a közmunkaprogram beindításától és a foglalkoztatás fehéredésétől várja. Ez az arány a kormány alapforgatókönyve és dinamikus növekedési premisszája alapján is 2015-ig fokozatosan csökkenne a versenyszféra javára. A versenyszféra foglalkoztatása már júniusi terv alapján is csak 0,4 százalékkal nőhetett volna 2012-ben.

2011-ben nem indult be a foglalkoztatás, hiszen a munkakínálat a nyugdíjkorhatár emelése, a rokkant-nyugdíjazás szigorítása miatt nőtt. A lakosság aktivitása 2012-ben tovább nőhet, hiszen szigorodnak a táppénzszabályok és kevesebb ideig jár majd az álláskeresési járadék – magyarázza a Portfolio.hu. A kínálati oldalon megjelenő bővülés felszívására ugyanakkor a portál szerint nincs elegendő kereslet. Ezt az MNB szeptemberi inflációs jelentése is alátámasztja: „A növekvő munkakínálatot az elmúlt negyedévekben nagyobb részben az állami közmunkaprogramok újbóli kiírása szívta fel, miközben a versenyszféra munkaerő iránti kereslete a konjunkturális kilátások elbizonytalanodásával ismételten lassult”.