Jump to content

Magyarország megtakarítóvá válhat

2011. 09. 29. 00:00

Magyarország csökkenő belső fogyasztása, növekvő exportja és az EU-s támogatások nagy száma miatt a következő években a pénzügyi mérleget tekintve nettó megtakarítóvá válhat – írja a Napi Gazdaság.

Magyarország a közeljövőben a világgazdaság nettó finanszírozójává válhat – olvasható a Napi Gazdaságban. A lap szerint ezt a folyó mérleg legalább 1,3 százalékos többlete és a tőkemérleg szufficitje indokolja, emiatt lett az ország nettó megtakarító. A tőkemérleg többlete elsősorban az EU támogatásainak köszönhető.

Az MNB pénteken fogja közzétenni a második negyedévről szóló adatokat, a Napi által megkérdezett elemzők nem számítanak túl nagy meglepetésre. Magyarország nettó exportja 2007 eleje óta folyamatosan és dinamikusan bővül, hiszen a belső fogyasztás a német felvevőpiac növekedésével párhuzamosan csökken - magyarázta Barta György, a CIB Bank szakértője.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy az április-júniusi negyedév szezonálisan a tőkekiáramlás ideje, hiszen ekkor fizetik ki az osztalékokat. Erre a válság miatt ugyan korlátozott lehetőség van, ám az exportra termelő vállalkozások növekedni tudtak, ők adják a külföldre kifizetett tőkejövedelmek jelentős részét is – mondta Suppan. A közgazdász szerint mintegy 200 millióval csökken a jövedelemáramlási egyenleg. Ez – konstans folyó transzferekkel számolva – a folyó mérleg 900 millió euró többletét jelentheti a második negyedévben.

Suppan szerint a tőkemérleg is többletet mutathat, hiszen 2013-ig lehet lehívni az EU-ban maradt összegeket. Az unió könnyítésének értelmében 15-ről 5 százalékra csökkent a szükséges önrész, ami tovább ösztönzi a pénzek felhasználását. Ez a kormánynak is érdeke, hiszen nincs nagyon más forrása – tette hozzá a Takarékbank szakembere.Ha a fenti várakozásokhoz hozzátesszük az agrártámogatások növekvő mértékét, akkor Magyarország pénzügyi mérlege nettó megtakarítói pozícióba kerül, viszont nem tudni, hogy ez pontosan milyen szerkezetben fog megjelenni – összegez a Napi Gazdaság.