Jump to content

Csökkent a hitelállomány augusztusban

2011. 09. 30. 00:00

A magyar háztartások és vállalkozások is nettó megtakarítónak számítottak augusztusban: az előző hónaphoz képest nőtt a betétállomány és csökkent a hitelállomány.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közölte: a háztartások augusztusban devizában többet törlesztettek, mint amennyi hitelt felvettek, így nettó-törlesztőnek számítanak. A lakosság ugyanakkor forintban nettó-hitelfelvevőnek bizonyultak, hiszen több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek.

A jegybank szerint ezek eredője az, hogy a háztartásokat terhelő hitelállomány júliushoz képest csökkent, betétállományuk viszont nőtt – a forintbetétek gyorsabban növekedtek a devizabetétek csökkenésénél. A hitelállomány nagysága összesen 31,9 milliárd forinttal csökkent, hiszen a devizahitel-állomány – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 42,4 milliárd forinttal mérséklődött, míg a forinthitelek felvétele 10,5 milliárddal haladta meg a törlesztéseket.

A lakossági betétállomány augusztusban 59 milliárd forinttal nőtt: 86,4 milliárd forint nettó forintbetét elhelyezés és 27,3 milliárd forint nettó devizabetét kivonás történt. A lakosság összességében 91 milliárd forint nettó megtakarítást könyvelhetett el augusztusban.

A nem pénzügyi cégek az utolsó nyári hónapban forintban és devizában is nettó törlesztők voltak és a teljes vállalati betétállomány is nőtt. A cégek növelték forintalapú betétjeiket, míg devizában betétcsökkenés volt tapasztalható. A cégek betétállománya összesen 50,6 milliárd forinttal nőtt, míg hitelállományuk 9,2 milliárddal csökkent.