Jump to content

EU: egységes szabadalmi rendszer jöhet

2011. 09. 30. 00:00

Az unió versenyképességgel foglalkozó minisztereinek találkozóján komoly előrelépés történt az egységes európai szabadalom bevezetéséhez szükséges bíráskodási rendszer kidolgozásával kapcsolatban – állítja Cséfalvay Zoltán államtitkár.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az unió versenyképességi ügyekkel foglalkozó minisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozója után kijelentette: az egységes európai szabadalom bevezetéséhez szükséges bíráskodási rendszer kidolgozásában „akár az év végéig áttörést lehet elérni”.

A politikus szerint az ún. egységes szabadalmi bíróság nemzetközi egyezmény keretében jöhet létre, melyet 25 érintett uniós tagállam fog aláírni. Magyarország jogilag korrekt megoldást szorgalmaz, a jelenlegi tervek alapján az új szabályozás ilyen is lesz – hangsúlyozta Cséfalvay.

Az EU-tagállamai az idei év első félévében, tehát a magyar EU-elnökség alatt állapodtak meg az egységes szabadalmi rendszer létrehozásáról, most már a gyakorlati részletek kidolgozása van folyamatban. A rendszerben jelenleg nem vesz részt sem Olaszország, sem Spanyolország, azonban ők is bármikor bekapcsolódhatnak abba.

Az államtitkár szerint a jelenlegi rendszernél költséghatékonyabb és egyszerűbb szabadalmi rendszer fog létrejönni. Cséfalvay üdvözölte hogy a soros lengyel elnökség tovább viszi a magyar elnökség eredményeit a versenyképességi kérdésekben. A politikus ezek közé sorolta a belső piaci intézkedéscsomag kidolgozását, mely 12 kiemelt területet azonosít be.

A kiemelt területe egyike a szabványosítás, ám Cséfalvay nagyon óvatos szabályozást szeretne például a távközlési-informatikai szabványok tekintetében. Az államtitkár szerint olyan rendszerre van szükség, melybe a kis- és középvállalkozások is bekapcsolódhatnak.