Jump to content

Szász: Nem lehet devizában végtörleszteni!

2011. 10. 01. 00:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kijelentette: a devizahitelek végtörlesztésének forintban kell megtörténnie, ezért a bankoknak is forintban kell ahhoz forrást biztosítaniuk.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke szombaton a Magyar Közgazdasági Társaság 49. vándorgyűlésén tartott előadásában leszögezte: „Egyértelmű, hogy nem lehet devizában a devizahiteleket végtörleszteni, bár egyes bankok a végtörlesztéshez szükséges forrást nem forintból, hanem devizából szeretnék biztosítani”.

A rendszer nem érti meg, hogy a végtörlesztésnek forintban kell megtörténnie, már megint a kiskapukat keressük”– magyarázta a szakember a Pécsett lebonyolított rendezvényen. Szász Károly szerint a törvényi szabályozás rögzíti, hogy a közvetítői rendszer nem kérhet díjat a szolgáltatásért. Egyes kisebb pénzintézetek ennek ellenére bújtatott költségegeket számítanak fel a közvetítőknek, hogy azok átalakíthassák portfóliójukat. A PSZÁF elnöke szerint a piacnak és a szabályozóknak is közös feladata és felelőssége az ilyen eljárásokkal szembeni fellépés.

Szász összességében kedvezőnek tartja a magyar bankok tőkehelyzetét. Az OTP bank például előkelő helyen végzett a bankok európai stressztesztjében – mutatott rá a PSZÁF-elnök. A szakember szerint látszólag a többi bank helyzete is jó, ám a pénzintézetek közötti szórás egyre erősebb. Az elmúlt időszak intézkedései érzékenyen érintik majd a bankok tőkemegfelelőségi mutatóját, ezért a PSZÁF-nek fel kell készülnie a változásokra – tette hozzá.

Az elnök beszélt a Bázel-III-ról is, amely egy tavaly elfogadott nemzetközi pénzpiaci megállapodás, melynek teljesítése 2019-ig 150-180 milliárd forintnyi tőketöbbletet igényel a bankrendszertől. A megállapodás alapján az EU-ban a bankok 8500 milliárd eurónyi hosszú lejáratú forrásból biztosítanak 19500 milliárd euró finanszírozást. A magyar bankrendszer 47,7 milliárd euró hosszú lejáratú eszközből biztosít 232 milliárdnyi finanszírozást.