Jump to content

Orbán: A siker alapja a nemzeti gazdaság

2011. 10. 02. 00:00

A miniszterelnök egy száz százalékban magyar tulajdonú napelemgyár felavatásán beszélt arról, hogy „minden erős és sikeres európai országban magától értődő, hogy az erő és a siker alapja a nemzeti gazdaság”.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Székesfehérváron a Jüllich Glas Holding Kft. napelemgyárának avató ünnepségén beszélt arról, hogy Európa legfőbb erőforrásának a nemzetek és a nemzetgazdaságok szövetségét tartja. A teljes egészében magyar tulajdonú üzem felavatásán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett.

A miniszterelnök szerint az új üzem fontos üzenet, hogy hazánkban azok a legfontosabb helyek, ahol magyarok adnak munkát magyaroknak. „Miközben Európa egy gazdasági térré, piaccá változik, miközben a világ globális gazdasággá alakul, nem vész el a nemzeti ipar, a nemzeti tőke szerepe sem. Éppen ez, vagyis, hogy magyar ad munkát magyarnak, német a németnek, francia a franciának, ez a nemzeti gazdaságok alapja Európában. Az pedig minden erős és sikeres európai országban természetes módon magától értődő, hogy az erő és a siker alapja a nemzeti gazdaság” – magyarázta Orbán.

A kormányfő szerint Európa a nemzetek és nemzetgazdaságok szövetsége ezek ereje és sikere tette évszázadokon át vezető civilizációvá Európát, vagyis „olyan helyek sokasága tette sikeressé a kontinensünket, mint az a hely, ahol most állunk”. Ma is a nemzetek és nemzeti gazdaságok jelentik Európa legfontosabb erőforrását – szögezte le Orbán Viktor. „Ezért akarunk mi magyarok is elsősorban nemzeti lábon álló gazdaságot teremteni, ugyanis, hasonlóan a többiekhez, mi is erős és sikeres nemzetté akarunk válni” – magyarázta.

Orbán Viktor szerint Magyarország sikeressé válásához sok olyan helyre van szükség, mely hasonlít a Jüllich Glashoz. A miniszterelnök úgy véli: Magyarország megerősödése egyaránt érdeke Európának és az EU-nak is, hiszen az európai gazdaságok ma „csak nemzeti lábon állva, és kiterjedt nemzetközi együttműködésekben teljesedhetnek ki”.