Jump to content

Elemzők: Az irány jó, de IMF-megállapodás kellene

2011. 10. 03. 00:00

Londoni elemzők úgy vélik: a magyar monetáris és költségvetési politika egyaránt megfelelő utat jelöl ki az ország számára, viszont szükség lenne egy elővigyázatossági IMF-megállapodás megkötésére, amely megóvná az országot a piaci kilengésektől.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői szerint a „magyar költségvetési és monetáris politika egyaránt igyekszik a megfelelő irányba terelni a magyarországi gazdasági folyamatokat, de Magyarországnak szüksége lenne egy elővigyázatossági jellegű készenléti IMF-megállapodásra, amely óvná a gazdaságot a külső piaci kilengések hatásaitól, és mérsékelné a befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzat elvesztésének kockázatát is”.

A londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői helyzetértékelésükben legutóbbi budapesti tájékozódó látogatásukról számoltak be. A konzultációk ismertetése során „jó hírnek” minősítették, hogy a meghirdetett szerkezeti átalakítások nagyrészt már életbe lépett, vagy az idei év végéig „az ígéreteknek megfelelően” bevezetik azokat.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakértői ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a magyar gazdaság nem tudja megvédeni magát akkor, ha az adósságválságban lévő eurózóna nem tesz azonnali stabilizáló lépéseket. Az elemzők úgy vélik: ehhez a megfelelő költségvetési és monetáris politikai irányvonal ellenére sincs „elég muníció a magyar gazdaságban”. A londoni gazdaságelemzők ezért kívánatosnak tartják Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-programról szóló szerződés megkötését.