Jump to content

300 forint fölé megy az euró?

2011. 10. 04. 00:00

Az euró forintárfolyama kedd reggel meghaladta a 298 forintot is, a svájci frankért pedig 246 forintot kértek. A Napi Gazdaság szerint a közeljövőben akár bőven 300 forint feletti árfolyamokra is számítanunk kell, amennyiben a nap végére nem erősödik meg eléggé a forint. Ilyen drága euróra utoljára 2009 tavaszán volt példa.

Az euró forinttal szemben kifejezett kedd reggel árfolyama mindössze néhány forinttal maradt el a 300-as szinttől – ilyenre utoljára 2009 tavaszán volt példa. Reggel 298 forint felett is járt az euró, míg a svájci frank 246 forint közelében érte el tetőpontját. Amennyiben az euró árfolyama nem tud a nap végére a 295 forintos szint alá esni, akkor további jelentős forintgyengülésre lehet számítani – írja a Napi Gazdaság.

A lap emlékeztet: az euró forinttal szembeni erősödése gyakorlatilag július eleje óta folyamatosan tart – a grafikonok csúcsai és mélypontjai is egyre magasabban vannak. A Napi szerint nincs trendfordulatra utaló jel, ezért nehéz megbecsülni a forintgyengülés végét. Lehetséges ugyanakkor, hogy a túlvett euró piaci korrekció keretében gyengülni fog, a trend fordulatában 285 forint alatti árfolyamnál lehetne reménykedni – teszik hozzá.

A napi Gazdaság azért tartja fontosnak, hogy 295 forint alatt maradjon az euró a keddig nap végére, mert az árfolyam ellenkező esetben „egy közel két év alatt kiépült dupla mélypont alakzatból” törne ki. Az alakzat mélypontja 260 forint, kitörési pontja pedig 295 forint, ami elvben 330 forintos csúcsárfolyamot eredményezhet – ezt a jegybank természetesen befolyásolni tudja.