Jump to content

Geithner: Amerika elkerülheti a recessziót

2011. 10. 05. 00:00

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az európai adósságválság nemcsak Európában, hanem az egész világgazdaságban jelentős károkat okozott. Timothy Geithner mégis úgy látja: az USA elkerülheti a recessziót.

Timothy Geithner, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a CNN-nek adott tévéinterjúban helyi idő szerint kedd este kijelentette: „Az Egyesült Államok gazdasága elkerülheti a recessziót, de csak abban az esetben, ha az euróövezeti vezetők ás az amerikai képviselőház lépéseket tesz a növekedés fellendítése érdekében”.

A pénzügyminiszter szerint az amerikai gazdasági helyzet alakulása „elsődlegesen azon múlik, hogy mit csinálnak Európában, de attól is függ, hogy a képviselőház képes-e lépéseket tenni az amerikai növekedés megerősítésére”. Az amerikai politikus úgy látja: Európában meghozták az euróövezet fennmaradását és a költségvetési koordináció javulását biztosító kulcsfontosságú döntéseket, ám a hatékony fellépést lehetővé tevő pénzügyi források még nincsenek a helyükön. „Már eddig is rengeteg kárt okoztak, nem csak Európában hanem világpiaci szinten, és még rengeteg baj jöhet, ha nem cselekszenek hatékonyan” – hangsúlyozta Timothy Geithner.

Geithner ismét Barack Obama munkahelyteremtő csomagjának washingtoni törvényhozási elfogadását sürgette, ugyanakkor szükségesnek tartja a hosszú távú költségvetési egyensúly helyreállításához kapcsolódó kompromisszum megszületését is. A befektetők „alapvetően úgy látják, hogy Amerika végül helyesen fog cselekedni, az a fontos, hogy biztosítsuk, mindez időben történik” – érvel Geithner, aki ennek tulajdonítja be az S&P elminősítése óta tapasztalható dollárerősödést is.