Jump to content

Csak korhatár felett emelkedik a nyugdíj

2011. 10. 06. 00:00

A Napi Gazdaság szerint jövőre csak a korhatár feletti öregségi nyugdíjak emelkednek majd az infláció mértékével, az ellátásnak minősülő juttatások összege nem változik.

Jövőre mintegy 4,2 százalékkal, tehát az infláció mértékével emelkedhetnek a korhatár feletti öregségi nyugdíjak, a korhatár alatti nyugdíjak emelése viszont a nyugdíjalap újraszervezése miatt elmaradhat – írja a Napi Gazdaság. A kormány profiltisztítást szeretne végrehajtani a nyugdíjrendszeren, ám a Napi szerint bevezetni kívánt új rendszer éppoly bonyolult lesz, mint a régi. Az öregségi és a rokkantsági nyugdíjakat a nyugdíjalapba jelenleg befolyó járulékokból fedezik. A lap szerint nem jó a két juttatási forma keveredése, ám a nyugdíjszakértők és biztosításmatematikusok által sürgetett külön fedezeti alap létrehozására egyetlen kormánynak sem volt ereje.

2012-.től viszont átalakul a rendszer. Az korhatárt már betöltött öregségi nyugdíjakat ás a fegyveres testületek szolgálati nyugdíját kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapból fogják finanszírozni. A fegyveresek szolgálati nyugdíjához szükséges extra járulékot az illetékes minisztériumok eddig befizették az alapnak, ám ezt az Orbán-kormány már 2010-ben megszüntette.

Jövőre az egészségbiztosítási alapból, a nyugdíjalaptól átvett pénzekből fogják fizetni a korhatár feletti nyugdíjakat. A korhatár alatti öregségi és egyéb nyugdíjak kifizetése ezzel párhuzamosan a Nemzeti Erőforrás Minisztérium feladata lesz majd – ezek neve nem nyugdíj, hanem ellátás lesz majd. Ellátásnak fog minősülni a 40 szolgálati idő után nyugdíjazott 62 év alatti nők juttatása is. Jövőre az ellátások esetében elmarad az emelés, az öregségi nyugdíjak az infláció mértékével fognak emelkedni.