Jump to content

Domokos: Egyre nagyobb az adóelmaradás

2011. 10. 06. 00:00

Az ÁSZ-elnök szerint a korábbi években kimutatottnál nagyobb volt tavaly az adóelmaradás, ráadásul a kintlévőség szerkezete is romlott.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egy soproni adóügyi konferencián leszögezte: A korábbi években kimutatottnál nagyobb volt a tavaly év végére felhalmozott adóelmaradás, és rosszabb ennek a kintlévőségnek a szerkezete is.Az ÁSZ-elnök szerint tavaly 1989,3 milliárdnyi adóelmaradást mutattak ki – ez 15,5 százalékkal magasabb a 2009-es, és 41 százalékkal a 2008-as adatnál. A korábbinál jóval magasabb, 75, 4 százalékos arányt mutat a nem működő adózok által felhalmozott tartozások - magyarázta Domokos László.

A szakember szerint 142,3 milliárdot kellett átcsoportosítani a behajthatatlan követelések körébe,az egy évnél nem régebbi tartozások mértéke eközben pedig csökkent. Az ennél hosszabb tartozások nőttek is, mégpedig mintegy 35 milliárd forinttal. Az adóhatóságnak így is a tervezettnél több pénzt sikerült behajtania 2010-ben: a 280 milliárdos előirányzatot 7,9 százalékkal teljesítették túl.

Az ÁSZ-elnök leszögezte: „Az elmúlt években a költségvetési javaslatok véleményezése során nem álltak rendelkezésre a véleményalkotáshoz szükséges részletes szakmai számítások és anyagok, ebből adódóan a tervezett adóbevételek megalapozottságát és teljesíthetőségét az ÁSZ nem tudta teljes körűen minősíteni”. Domokos László továbbra is pesszimista az adóbevételekkel kapcsolatban. „Nem akarom most megelőlegezni, de ez (az idei) sajnos megint rosszabb lesz” -mondta.