Jump to content

Soros három lépéssel mentené meg Európát

2011. 10. 06. 00:00

A magyar származású amerikai befektető hárompontos javaslattal állt elő, amellyel szerinte megoldható lenne az európai adósságválságból való kilábalás.

Soros György pénteken a Handelsblatt hasábjain hárompontos tervet vázolt fel az euróválság megoldására. A magyar származású befektető szerint a pénzpiacok mind nagyobb depressziót idéznek elő a világban, ami beláthatatlan politikai következményekkel járhat. Az üzletember úgy véli: a kormányok már nem tudják kontrollálni a helyzetet – ez különösen Európában igaz. Ezt a fajta kormányzati irányítást Soros feltétlenül visszaszerzendőnek tartja, amihez igen bátor lépésekre van szükség.

Az amerikai milliárdos szerint három lépésre van szükség. Ezek közül az első az, hogy az eurózóna államai haladéktalanul megállapodjanak egy közös pénzügyi hatóság felállításáról. A európai nagybankokat a közbülső időben az Európai Központi Bank (EKB) felügyelete alá kell helyezni – szól Soros György második javaslata. Ezért cserébe ugyanakkor a bankok időben korlátozott garanciát kapnának. A befektető szerint az EKB-nak rendkívül alacsony költséggel kellene refinanszíroznia az eladósodott országok tartozásait – ez a harmadik ötlet.

A javaslatok végrehajtása a pénzpiacokat is megnyugtatná, míg a kontinensnek lenne ideje egy növekedési stratégia kidolgozására – állítja Soros, aki szerint ez nélkülözhetetlen az adósságválság leküzdéséhez. A milliárdos befektető a Görögország becsődölésének lehetőségét sem zárta ki – ennek áldozatai a bankok, illetve Spanyolország és Olaszország államkölcsönei lennének.