Jump to content

Németország és Franciaország is feltőkésítené a bankokat

2011. 10. 07. 00:00

A francia pénzügyminisztérium egyik alkalmazottja a Dow Jones üzleti hírügynökségnek beszélt arról: Németország és Franciaország között nincs nézeteltérés a bankok feltőkésítésével kapcsolatban.

A Dow Jones üzleti hírügynökség pénteken francia pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva közölte: „Egyetértés van a német és francia kormányok között arról, hogy szükség van az európai bankok feltőkésítésére, és nincs nézeteltérés azzal kapcsolatosan, hogy ezt miként kellene megvalósítani”.

A minisztériumi informátor kijelentette: „Mindannyian egyetértünk abban, hogy a Basel III szabályoknak megfelelően magasabb tőkearányra van szükség a bankokban. A piac azt szeretné, hogy a tervezettnél korábban érjék el ezeket a szinteket a pénzintézetek”. A forrás úgy véli: a francia pénzintézetek 2013-ra teljesíthetik a 9 százalékos tőkemegfelelési arányt. Németország és Franciaország a rendelkezésre álló információk alapján abban is egyetért, hogy a hitelintézeteknek először saját maguknak kell kísérletet tenniük a tőkeszintek növelésére, a piaci tőkéhez való hozzájutásra. Az államoknak mindkét ország szerint csak „utolsó mentsvárként” szabad közbelépnie.

A francia pénzügyminisztérium alkalmazottja beszámolt arról is: Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár az európai bankok és Görögország helyzetéről is konzultál majd a hétvégi berlini csúcson. „Még nincsenek tárgyalások annak részleteiről, hogy miként történjék a bankok feltőkésítése, így helytelen azt állítani, hogy különbség volna Párizs és Berlin között ebben a kérdésben” – tette hozzá a kiszivárogtató.