Jump to content

NFM: Nem nő a gáz ára

2011. 10. 07. 00:00

A nem változik a gáz végfelhasználói ára 2011. negyedik negyedévében - állítja a Nemzeti Fejlesztési Minsiztérium.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken közölte: az idei év utolsó negyedévében sem fog emelkedni a gáz végfogyasztói ára, hiszen a beszerzési árak a fűtési szezon kezdetével sem változnak.Az előző héten hagyták jóvá a távhőtörvény módosítását, ez alapján a lakossági felhasználók és a külön kezelt intézmények esetén továbbra is a 2011. március 31-én befagyasztott árszinteket kell alkalmazni.

A minisztérium szerint az Első Akcióterv és a Széll Kálmán Terv a szociális biztonság erősítése céljából kezdeményezte az állami ármeghatározás intézményét a lakossági energiaszolgáltatásban. „E lépésekkel átmenetileg elkerülhető a családi kasszákat aránytalan mértékben apasztó rezsikiadások további emelkedése” – állítja a közlemény. Az Országvédelmi akcióterv központi hatósági árkörbe vonja a víz-, szemét- és csatornadíjakat is – ezzel a kormány a lakosság által fizetett „tarthatatlanul magas” számlákat kívánja kezelni. Az új előírások 2011. november 30-án készülnek el, a hatósági árakat pedig 2012-ben kívánják bevezetni.

Az energiapolitikáért felelős miniszter negyedévente határozza meg a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árképzését és az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz forrás árát. A 2011. negyedik negyedévi gázár meghatározása és a rezsiköltségek szinten tartása érdekében módosított minisztériumi rendeletek lehetővé teszik, hogy a végfogyasztói árak a fűtési szezon kezdetével se emelkedjenek” –magyarázza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.