Jump to content

Morgan Stanley: Az MNB nem emel kamatot

2011. 10. 10. 00:00

Londoni felzárkozó piaci elemzők hétvégi helyzetértékelése alapján továbbra sem várható, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben kamatemelést fog végrehajtani. Ezt a 300 forint közelében mozgó euró sem írja felül – hangsúlyozza a Morgan Stanley. Az elemzők további forintgyengülés esetén egyéb pénzügypolitikai eszközökre, leginkább monetáris intervencióra számítanak.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni szakértői befektetőknek állított össze elemzést a potenciális magyar kamatpályáról – ebben kiemelt szerepet kapott a jegybank szeptember 20-ai kamatdöntése óta tapasztalható forintgyengülés. A magyar deviza azóta 2,5 százalékot gyengült az euróval, és 4 százalékot a dollárral szemben. Ilyen környezetben a Morgan Stanley szerint nem csoda, hogy a piaci szereplők az MNB esetleges vészkamatemeléséről beszélnek - a kamatláb-kontraktusok határidős piaca a következő három hónapra 0,75 százalékpontos kamatemelést áraz.

A cég elemzői ugyanakkor úgy vélik: az MNB csak az utolsó lehetséges eszközként venné igénybe a kamatemelés eszközét. „Ez egy olyan puskagolyó, amelyet az MNB addig nem lő ki, ameddig más muníciót agresszív módon be nem vetett” - fogalmaznak a szakemberek. A Morgan Stanley gazdaságelemzői azzal érvelnek, hogy jelenleg nincsenek olyan kitüntetett euró-forintárfolyamok, amelyekre a magyar jegybank érzékeny lenne. Mindemellett a magyar bankrendszer is jobb állapotban van, mint a 2008 októberében történ 3 százalékpontos kamatemeléskor – teszik hozzá. A közgazdászok összességében a mozgástér növekedése miatt tartják valószínűtlennek a kamatemelést.

„Mindemellett az, hogy a svájci jegybank gyakorlatilag rögzítette a svájci frank euróárfolyamát, jelentősen csökkenti annak a kockázatát, hogy az euróval szembeni forintgyengülésnek további lendületet adjon a forint esetleges még nagyobb gyengülése a svájci frankkal szemben. Ez azt sugallja, hogy az MNB tűréshatára az euró forintárfolyama esetében most magasabb, mint a svájci jegybank döntése előtt” – olvasható a helyzetértékelésben. A Morgan Stanley ugyanakkor figyelmeztetett: lehetséges, hogy a piac olyan szintre gyengíti a magyar devizát, ahol az MNB már kamatemelésre szánja el magát.