Jump to content

Rogán pontosítaná a végtörlesztési szabályokat

2011. 10. 10. 00:00

Rogán Antal törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely pontosítja a devizahitelek kötött árfolyamú végtörlesztésének szabályait. A dokumentum értelmében a devizában törlesztők is jogosultak lennének a végtörlesztésre.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely alapján a devizában törlesztő adósokra is kiterjesztenék az egyösszegű végtörlesztés szabályait. A tervezet egyértelművé tenné az otthonvédelmi intézkedéseket is. A fideszes országgyűlési képviselő javaslata hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény módosítása címet viseli. A benyújtott dokumentum leszögezi, hogy a végtörlesztéshez kizárólag forinthitelt lehet áthidaló kölcsönként igénybe venni.

A koncepció egyértelműsíti, hogy abban az esetben is érvényesek a végtörlesztési szabályok, amikor több részletben folyósították a devizahitelt. Ehhez a javaslat számítási szabályt vezetne be. Rogán Antal kezdeményezése értelmében az egyösszegű végtörlesztés szabályai a devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is vonatkoznak. A végtörlesztési kérelmeket a követeléssel rendelkező pénzügyi intézményhez kell benyújtani.

További pontosítás, hogy az adós akkor is élhet a kötött árfolyamú végtörlesztéssel, ha a hitelt eredetileg nyújtó pénzügyi intézmény személyében változás állt be a hitelkövetelés engedményezése révén. Ekkor Rogán Antal szerint már nem az eredetileg hitelt nyújtó pénzügyi intézmény rendelkezik a követeléssel és az ahhoz tartozó biztosításokkal. Emiatt a tartozást sem az ő részére, hanem a deviza kölcsönszerződésből követeléssel rendelkező pénzügyi intézmény részére kell teljesíteni. Ezen pénzügyi intézmény a végtörlesztés megtörténtét követően a devizaalapú kölcsönszerződés biztosítékául szolgáló terhek törlése iránt intézkedni jogosult és köteles – szögezi le az indoklás.

A dokumentum kijelenti: „A javaslat a törvény szövegének pontosításával garantálja az adósok számára, hogy a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés teljesítését követően ingatlanuk tehermentessé váljon”. A törvény a kihirdetést követő napon lép hatályba.