Jump to content

Bencsik: Támogatjuk a megújuló energiát

2011. 10. 11. 00:00

A kormány Bencsik János szerint olyan energiapolitikátvezet be, amely egyrészt hansúlyozza a hasznos hőtermelés szerepét, másrészt támogatja az alternatív energiaforrásokat.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért is felelős államtitkára a portfolio.hu internetes portál Green Energy Investment Forum című Budapesten kedden megtartott konferenciáján leszögezte: „Kombinált hő- és villamosenergia támogatást valósít meg a megújuló- és alternatív energiatermelés új kötelező átvételi rendszere az egyoldalú áramátvételi támogatás helyett”.

A politikus szerint a támogatások koncepciója három alapvető pilléren áll: a zöldáram termelés bázisa, a zöldhő bónusz a hasznos hőtermelés ösztönzése, valamint a megújuló és alternatív energiatermelés társadalmi és nemzetgazdasági előnyeinek elismerése az átvételi árban. Bencsik János úgy véli, hogy az új támogatási rendszer – a METÁR – bevezetése a kombinált hő- és villamosenergia támogatással hangsúlyozza a hasznos hőtermelést.

Az új rendszer Bencsik János szerint technológia-típusonként, méretkategóriánként vezetne be differenciált átvételi árat. Szigorú fenntarthatósági feltételeket határoznának meg az erdészeti biomassza alkalmazására, a teljes biomassza-felhasználás pedig térségi kvótákat kapna. A támogatások futamideje a tervek szerint egységesen 15 év lesz. A METÁR koncepcióját várhatóan október végén, november elején tárgyalhatja a kormány, ezután pedig az Európai Bizottságnak fogják jóváhagyásra megküldeni azt.