Jump to content

Málta megszavazta ez EFSF-bővítést

2011. 10. 11. 00:00

A máltai parlament hétfőn késő este egyhangú szavazással megszavazta az euróstabilitási mechanizmus kibővítését. A vallettai szavazáson a kormány döntését az ellenzéki munkáspárti képviselők is támogatták.

Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz bővítését a múlt héten elfogadta a holland törvényhozás is – a németalföldiek kétharmados többséggel szavaztak a júliusi euróövezeti csúcstalálkozón megfogalmazott intézkedések mellett.

A hétfői döntéssel az euróövezeti államok közül már csak Szlovákia törvényhozásának kell megerősítenie az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kibővítését. A pozsonyi parlament erről kedden fog szavazni.

Az EFSF kibővítését a nemzetközi pénzpiacok létfontosságúnak tartják, hiszen megnyugtatóan magas összeget mozdítani bíró, új mechanizmus szükséges a piacok stabilizálódásához.

A máltai törvényhozás hétfőn késő este egyhangú szavazással jóváhagyta a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő országok anyagi támogatását is könnyítő euróstabilitási mechanizmus kibővítését. A bővítéshez Málta 700 millió euróval fog hozzájárulni.