Jump to content

Miért jó hosszú távban gondolkozni?

2011. 10. 11. 00:00

Ha befektetésen törjük a fejünket, a legfontosabb először annak időtávját leszögezni. Persze az lenne ideális, ha egyszerre rövid és hosszú távú befektetéssel is rendelkezhetnénk, így csökkentve a kockázatot, ám erre sokszor a meglévő pénzösszeg nem ad lehetőséget.

Szakértők sokszor arra hivatkoznak, hogy a hosszú távú megtakarítás előnye, hogy jóval kevésbé kockázatos, mint ha rövid távú eszközökbe fektetnénk a pénzünket. Ez azonban csak részben igaz. Az ugyan tény, hogy a különböző befektetési eszközök árfolyama hosszú távon stabilabb, mintha csak néhány hónapban, vagy mondjuk egy évben gondolkodnánk. Hiszen így az esetleges árfolyam-ingadozásoknak hagyunk elegendő időt arra, hogy kiegyenlítődhessenek. Ugyanakkor sok esetben még azt sem látjuk, mit hoz a holnap, nem hogy milyen lesz a világ öt, tíz, vagy tizenöt év múlva. Márpedig ez a bizonytalansági tényező nem kis kockázatot rejt magában.

Mégis, a hosszú távú befektetés az, amely valóban megtakarításra ösztönöz. Bár igaz, hogy ha esetleg vésztartalékra van szükségünk, akkor a hosszú távú eszközökből – mint például az önkéntes nyugdíjpénztár – nehezebben tudjuk kivenni a pénzünket a lejárat előtt, de egyben ez jelenti a legnagyobb előnyt is. Így ugyanis nem számolunk vele saját, rövid távú költségvetésünk kialakításakor, és ezt a megtakarítást nem költjük el esetleg olyan beruházásokra, melyek más forrásból, vagy máskor is megvalósíthatóak.

Ha már eldöntöttük, hogy hosszú távon gondolkodunk, fontos azt is tisztáznunk, hogy egy összegben rendelkezésünkre áll-e egy nagyobb pénzmennyiség, amellyel a jövőbeli jólétünket megalapozhatjuk, vagy pedig havonta szeretnénk félretenni fizetésünk egy-egy kisebb részét. Előbbi esetre lehet jó megoldás például államkötvények vásárlása. Igaz, önmagunkban nehéz mondjuk kitalálni, hogyan fogjunk ahhoz, hogy a valamely külföldi állam által kibocsátott papírokból bevásároljunk. Erre kínálnak megoldást azok a kötvénybe fektető befektetési alapok, amelyeken keresztül szakemberek végzik számunkra a konkrét tranzakciókat, nekünk pedig csak az abból eredő előnyök kiélvezése marad. De aki nem a fix hozamú kötvényekben, hanem a jóval kockázatosabb részvényekben hisz, azok számára is elérhetőek különböző befektetési alapok, amelyek nemzetközi, vagy hazai értékpapírok vásárlásával és eladásával próbálják meg növelni az alap értékét.

Ha négy-öt évnél hosszabb távra tervezünk, vagy pedig havonta szeretnénk félretenni némi pénzt, akkor inkább az önkéntes nyugdíjpénztárak, illetve az életbiztosítások nyújthatnak megfelelő megoldást. Ezeknél belépéskor megválaszthatjuk, mennyire kockázatos eszközökbe fektesse a pénzintézet a megtakarításunkat. Mivel hosszú távval számolunk, ezért a kockázatosabb eszközökre érdemes támaszkodnunk, hiszen nagy valószínűséggel az évek során a befektetési eszközök árfolyammozgásai összességében kedvező értéket adnak majd ki.