Jump to content

Új kockázati tőke programok indulnak

2011. 10. 11. 00:00

A jövő év első negyedévében újabb 20 milliárd forint értékben indulnak új kockázati tőkeprogramok hazánkban, amelyek a 2015 végéig kihelyezhető visszatérítendő támogatások részétéó képezik.

Új kockázati tőkeprogramok indulnak a jövő év első negyedévében, összesen mintegy 20milliárd forint értékben támogatnák a vállalkozásokat a JEREMIE Program forrásaiból – jelentette be Vingelman József, a JEREMIE-alapot kezelő MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója.

A jövő év elején induló programok a Közös Magvető Alap és a Közös Növekedési Alap, amelyekhez további 6 milliárd forintot kívánnak magánbefektetőktől megszerezni. A Közös Magvető Alap 150 ezer euróját olyan 3 évnél fiatalabb mikro-, és kisvállalkozások vehetik igénybe, amelyek éves árbevétele maximum 200 millió forint.

A Közös Növekedési Alapra középvállalkozások is pályázhatnak, a feltétel a következő: a vállalkozás árbevétele legfeljebb 5milliárd forint lehet, alapítása pedig legfeljebb 5 éve történt. Ez az alap egy év alatt 1,5 millió euróval támogatná a vállalkozásokat – a pénz 2015 végéig vehető fel beruházásra.

A két alapot Közép-Magyarországi Régió cégei nem vehetik igénybe. Vingelman József elmondta: a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program 2015 végéig mintegy 230 milliárd forint visszatérítendő JEREMIE-forrást bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére. Ebből eddig 62,85 milliárd forintot helyeztek ki, ami 5020 szerződést jelent.