Jump to content

Az EB szerdán újabb javaslatokkal áll elő

2011. 10. 12. 00:00

Az Európai Bizottság szerdán újabb javaslatokkal fog előállni az euróövezeti válság elkerülése és a bankok bedőlésének megakadályozása érdekében - közölte kedden José Manuel Durao Barroso.

José Manuel Durao Barroso, az Európai bizottság elnöke Hágában bejelentette: az általa vezetett szervezet „új javaslatokat ismertet szerdán az európai bankok ellenállóképességének javítására”. Barroso a Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott keddi találkozója után nyilatkozva elmondta: a javaslatok között lesz olyan is, amely a pénzintézetek tőkéjének emelésére vonatkozik majd. A program részleteit ugyanakkor az EB-elnök nem árulta el.

A francia-belga Dexia bank a közelmúltban komoly állami segítséget igényelt a pénzügyi összeomlás megakadályozása érdekében. A bizottság Barroso szerint a szerdai javaslatokkal kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jövő vasárnap átfogó intézkedéseket fogadjanak el az EU-csúcson. A politikus egyébként a válság elkerülése érdekében szorosabb együttműködést, nagyobb fegyelmet, mélyebb integrációt lát szükségesnek a tagországok között.

Egy összehangolt akció Barroso álláspontja alapján elejét vehetné az európai bankágazatra leselkedő súlyos veszélyeknek. A további stabilizálódáshoz az IMF közelmúltban ismertetett becslése alapján mintegy 100-200 milliárd euróra lenne szüksége az ágazatnak. Barroso támogatja a holland kormány azon felvetését is, hogy az EB kapjon nagyobb szerepet a tagállamok gazdasági vállalásainak ellenőrzésében.

José Manuel Durao Barroso reméli, hogy Szlovákiában is megerősítik az EFSF kibővítését célzó uniós döntéseket. Hangoztatta, mint minden euróövezeti országnak, Szlovákiának is érdeke, hogy az erről nyáron született megállapodás életbe lépjen. Szlovákia az utolsó euróövezeti állam, amelynek ratifikálnia kell a bővítést. Ezt hétfőn Málta is megtette.