Jump to content

Szlovákia elutasította az EFSF-bővítést

2011. 10. 12. 00:00

A szlovák parlament nem szavazta meg az eurózóna pénzügyi stabilitási mechanizmusának kibővítését - a kudarc egyben a szlovák kormány bukását is jelenti.

A szlovák parlament elutasította az euróövezet pénzügyi stabilitási mechanizmusának kibővítését a kedd éjjeli voksoláson. A döntést 10 órás maratoni vita előzte meg. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz elnevezésű, az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító szervezet jogköreinek bővítésére vonatkozó törvényjavaslatot bizalmi szavazással kötötték egybe – ez azt jelenti, hogy a szlovák kormány megbukott.

Szlovákia az egyetlen euróövezeti ország, amely nem ratifikálta az EFSF jogkörének és tőkéjének bővítéséről szóló július 21-i ET-határozatot. A bővítés célja, hogy növekedjenek a kontinens védekezési képességei a pénzügyi válság kezelésében. Ehhez az összes eurót használó ország jóváhagyására szükség lett volna. A szavazás előtt Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a következőket mondta: „Amiről ma döntünk, az Szlovákia jó hírneve, megbízhatósága, az, hová fog Szlovákia tartozni, kik lesznek a partnereink. Arról van szó, hogy a nemmel mi magunk zárjuk ki magunkat a sikeresebbek soraiból”.

Az EFSF-bővítése szinte biztos, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) segítségével jóvá fogják hagyni a törvényt – állítja az MTI. A Smert vezető Robert Fico ugyanis egy hete közölte: kedden nem szavazzák meg a mentőalapot, aminek belpolitikai okai vannak. „Ha a koalíció az első szavazáson sikertelen lesz, második fordulóra van szükség. Mi az eurós mentőalapot csak akkor fogjuk támogatni, ha a helyzetnek politikai következményei lesznek” - magyarázta az exkormányfő. Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint még a héten új szavazást írnak majd ki a bővítésről.