Jump to content

Újra lesz kamattámogatott forinthitel

2011. 10. 12. 00:00

A kormány újra bevezeti a kamattámogatott forinthitelt és a szocpol finomított formáját - közölte a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentette: - Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol „finomított” formáját indítja újra a kormány. A két intézkedés együttesen 6,2 milliárd forintba kerül a jövő évi büdzsé számára, amely a kabinet szerint 7-9 ezer családnak segíthet az otthonteremtésben.

A miniszterelnök a szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy Magyarország Európa válságán túl egy megörökölt, nehéz devizahiteles-helyzettel is szembenéz. Orbán Viktor úgy véli: az emberekre „rátukmált” devizaalapú hitelek ügyét kezelni kell, viszont nem szabad lemondani azok támogatásáról sem, akik lakást építenének, vásárolnának, renoválnának vagy otthont teremtenének a gyermekvállaláshoz. „Nem mondhatunk le arról, hogy számukra ismét forintalapú lehetőséget biztosítsunk” – tette hozzá a kormányfő.

Az otthonteremtést szolgáló programról Matolcsy György elmondta: két eszközt vesznek igénybe a célok megvalósításához. Ezek egyike a szociálpolitikai kedvezmény: ez célzott, családi és gyermekhez kötött. A nemzetgazdasági miniszter szerint a korábbi rendszeren finomítottak: ugyanúgy figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését.

Matolcsy ismertette a kormány másik eszközét is, amely az állami kamattámogatású forinthitel-program. Az effajta otthonteremtési támogatásokat igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint - főként energetikai – korszerűsítéshez is. A kamattámogatással azok is élhetnek, akik – devizahitelüket kiváltva – kisebb lakásba költöznek majd. „E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz” – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy hozzátette: a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt.