Jump to content

Deloitte: A földgáz aranykorát éljük

2011. 10. 13. 00:00

A Deloitte elemzést tett közzé az energiapiac jövő évben, illetve az elkövetkező években tapasztalható kihívásairól. A dokumentum alapján erősödik a nanotechnológia és a megújuló energiaforrások használata, valódi aranykorát viszont jelenleg a földgáz éli. Ennek egyik oka éppen a megújulók térnyerése.

Deloitte kiadott egy előrejelzést a jövő év energiaipari kilátásaival és kihívásaival kapcsolatban. Az „Energy and Resources Predictions 2012” című dokumentum alapján a 2012-es év fő trendje olyan új technológiák térnyerése, mint a nanotechnológia és az új olajkitermelési módszerek. Ezen kívül az elemzők valószínűnek tartják a nyersanyagárak sűrű ingadozását is.

A felmérések tanulsága alapján tovább fog folytatódni az olajiparban tapasztalható dezintegráció: az integrált nemzetközi olajvállalatok szétválása zajlik. Ezzel párhuzamosan egyre erősebb lesz viszont a nanotermékek globális piaca, ami a nanotechnológia területén tapasztalható kutatás-fejlesztés területén is érzékelhető. Az említett piac a Deloitte szerint 10-15 év alatt akár ezermilliárd dollár nagyságúra is felduzzadhat.

Az újítások ellenére jelenleg a földgázpiac éli aranykorát éljük – emlékeztet az előrejelzés. A dokumentum szerint a földgáz népszerűsége nem is fog csökkenni a jövőben. Ennek ok az, hogy folyamatosan és globálisan szigorodnak az egyes nemzetek környezetvédelmi szabályozásai, viszont a megújuló energiaforrások kiaknázását – a folyamatos ellátás érdekében – valamilyen kiegészítő energiahordozó segítségével kell kiszabályozni. A földgáz erre versenyképes áron képes – teszik hozzá.

A tanácsadók interjúkat készítettek egyes közepes méretű, tengeri olajkitermeléssel foglalkozó cégek vezetőivel is. A személyes beszélgetések a Deloitte munkatársai szerint arra világítottak rá: a tengeri olajkitermelés összetettebb és fontosabb lesz az elkövetkező tíz évben. Ennek egyik oka az, hogy globálisan egyre kevesebb szárazföldön, alacsony költségszint mellett kitermelhető olaj áll rendelkezésre.